Please enable JS

5S Public

Az 5S módszer  

A biztonságos, tiszta és hatékony környezet kialakításához és fenntartásához, a szükséges szabályok kifejlesztéséhez vezet, amely egyszerűbb és átláthatóbb folyamatokat eredményez a minőség folyamatos javulása mellett. Az 5S rendszer felépítése öt fő lépésben valósítható meg, amely az öt eredeti Japán szó kezdőbetűinek mozaikszavaiból áll (Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke). 

 

Az 5S Public értékrendszere

A Japán emberek tapasztalata szerint az 5S érvényes a magánéletben, társadalomban, iparban, a szolgáltatásban, azaz bárhol, ahol emberek tevékenykednek. Az 5S-nek a célrendszere többes. Az 5S a rend, rendezettség, fegyelem, önfegyelem és ezáltal a hatékonyság kialakításának megalapozott módszere az egészséges, pozitív gondolkodásmód megváltoztatásán keresztül.

A társadalmi fejlődés az egyéneken keresztül valósul meg, akik ugyanazon értékű szemlélettel rendelkeznek és szocializálódnak és építő tevékenységet végeznek. Az 5S a folyamatos fejlesztés és fejlődés alapja Japánul (Kaizen). A stabilitást teremti meg, hogy bármi fejleszthető legyen az állandóan változó szűkebb és tágabb környezetünkben, életünkben. A környezettől elválaszthatatlan kapcsolatban vagyunk éjjel-nappal és annak minősége meghatározza mindennapi életünket. A környezet egyben az életminőségünk, mert visszahat gondolkodásmódunkra és ezáltal további cselekedeteinkre is. 

Eredete 

A társadalomban a társadalom haladásáért végzett 5S tevékenységet, Clean Up mozgalomnak, vagy 5S Public-nak nevezik(ez utal egyben a módszerre). Önszerveződő társadalmi tevékenység Hidesaburo Kagiyama alapította 1993-ban. Ma több mint 700.000 aktív tagja van Japánban (2016).Több mint hét országban már elkezdődött a jövő nemzedékének nevelése a környezet tudatosságra ezzel a módszerrel.  A társadalom építőkövei a gyermekek, szóval ott kell elkezdeni az alapértékek felépítését.

Az 5S Public kiemelkedő céljai közt szerepel a tudatos gyerekek nevelése a könnyen elsajátítható 5S módszerrel igaz játékos, de tevőleges bevonásukon keresztül, együtt a felnőttekkel, megélve a változás folyamatát és lenyűgöző eredményét.

A Clean Up folyamata hazánkban

Az 5SPublic céljaik és előállított értékeik vitathatatlanok, most már nemcsak Japán felemelkedését szolgálja a világon. Kolozsváron Dr. ing. Julien Bratu meghívásának köszönhetően vettünk részt a Clean Up JAPAN-nal közösen egy 5S Public eseményen, az AOTS Magyarország képviseletében. Megállapodást kötöttünk 2015.06.12.-én a Clean Up JAPAN szervezettel, hogy Magyarországon is megrendezzük az 5S Public tevékenységet.

Első alkalommal Kiskunfélegyházán a Dózsa György Általános Iskolában valósítjuk meg 2016. Június10.-én. 

Csatlakozzanak és kövessenek.